Wydarzenia klasa II P 2018-2019 - SOSW OKRUSZEK KG

SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO - WYCHOWAWCZY
"OKRUSZEK"
Adres: 78-100 Kołobrzeg ul. Brzozowa 2
tel. 94 35 49 670
SZKOŁA    INTERNAT
SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO - WYCHOWAWCZY
"OKRUSZEK"

Adres: 78-100 Kołobrzeg ul. Brzozowa 2
tel. 94 35 49 670/ fax. 94 35 49 674

Przejdź do treści

Menu główne:

Wydarzenia klasa II P 2018-2019

Szkoła Specjalna Przysposabiająca
 



„Warsztatowe zajęcia z gospodarstwa domowego dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie – Kulinarne podróże po Europie: „Hiszpańskie smaki i przysmaki”.

 
 
W dniach od 21  do 23 listopada 2018r. uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie z Gimnazjum Specjalnego, uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyli wiedzę dotyczącą tradycji  i smaków kuchni hiszpańskiej oraz wspólnie przyrządzili  paellę mixta, duszone krewetki, sałatkę surimi, sałatkę makaronową ora churros. Wspólne przyrządzanie, gotowanie,  degustacja potraw oraz poznanie tradycyjnych potraw kuchni włoskiej pozwoliła młodzieży niepełnosprawnej na wykorzystanie swoich umiejętności w zakresie samoobsługi, wykazania się samodzielnością, nabycia  umiejętności w zakresie prawidłowego, zdrowego odżywiania się,   organizacji   własnego działania w sytuacjach życia codziennego, prawidłowego i bezpiecznego posługiwanie się sprzętem i urządzeniami gospodarstwa domowego, sporządzania podstawowych potraw i ich podawania. Ta forma zajęć stwarza doskonałe możliwości do pracy w warunkach  domowych dla własnych potrzeb oraz do przyszłej pracy zawodowej i życiowej osoby niepełnosprawnej.

 
Zadanie publiczne współfinansowane ze środków otrzymanych z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego w wyniku rozstrzygniętego otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań publicznych Województwa Zachodniopomorskiego w zakresie rozwoju inicjatyw edukacyjnych i budowy społeczeństwa obywatelskiego w 2018r.
 
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Przyjaciele Okruszka”.
 
 
Opracowanie: Beata Rebelska



IX Przegląd Twórczości Osób, Którym Wędruje Się Trochę Trudniej

17 listopada 2018 odbył się „ IX Przegląd Twórczości Osób, Którym Wędruje Się Trochę Trudniej”. W tegorocznej edycji wzięli udział uczniowie z klasy III A i V A z inscenizacją ruchową piosenki „Jesteśmy stąd”, w której młodzi artyści poprzez taniec wyrazili myśl przewodnią spotkania – NIEPODLEGŁOŚĆ. Cała impreza przebiegała w wyjątkowej atmosferze  otwartości na potrzeby dzieci, młodzieży i dorosłych osób niepełnosprawnych z placówek o profilu specjalnym i integracyjnym.  Zaprezentowane występy skłaniały do refleksji oraz dostarczyły wiele wzruszeń.  

Opracowanie: Kamilla Smykowska, Aleksandra Politowska




„Warsztatowe zajęcia z gospodarstwa domowego dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie – Kulinarne podróże po Europie”.
W rytmie Zorby „greckie smaki i przysmaki”
Uczniowie Szkoły  Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie z Gimnazjum uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w restauracji, podczas których zamawiali samodzielnie dania z karty, prowadzili konwersację z kelnerem, uregulowali rachunek. Uczniowie docenili wartości smakowe kuchni greckiej konsumując kalmary w cieście oraz grek gyrosa. Ta forma zajęć pozwoli na dostarczenie  osobom niepełnosprawnym nowych doświadczeń, co  znacząco wpłynie na generalizację posiadanych umiejętności społecznych, samoobsługowych i komunikacyjnych oraz  umożliwi nabywanie nowych oraz przygotowanie do przyszłej pracy.  
Zadanie publiczne współfinansowane ze środków otrzymanych z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego w wyniku rozstrzygniętego otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań publicznych Województwa Zachodniopomorskiego w zakresie rozwoju inicjatyw edukacyjnych i budowy społeczeństwa obywatelskiego w 2018r.
Organizatorem działań realizowanych w ramach projektu jest Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Przyjaciele Okruszka”.
Opracowanie: Beata Rebelska



„Warsztatowe zajęcia z gospodarstwa domowego dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie
– Kulinarne podróże po Europie”.
„Greckie smaki i przysmaki”
Uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz do Gimnazjum Specjalnego, uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyli wiedzę  dotyczącą tradycji  i smaków kuchni greckiej oraz wspólnie przyrządzili pysznego greckiego grosa podanego z sosem tzatziki. Wspólne przyrządzanie, gotowanie,  degustacja potraw oraz poznanie tradycyjnych potraw kuchni greckiej pozwoliła młodzieży niepełnosprawnej na wykorzystanie swoich umiejętności w zakresie samoobsługi, wykazania się samodzielnością, nabycia umiejętności w zakresie prawidłowego, zdrowego odżywiania się,   organizacji   własnego działania w sytuacjach życia codziennego, prawidłowego i bezpiecznego posługiwanie się sprzętem i urządzeniami gospodarstwa domowego, sporządzania podstawowych potraw i ich podawania. Ta forma zajęć stwarza doskonałe możliwości do pracy w warunkach domowych dla własnych potrzeb oraz do przyszłej pracy zawodowej i życiowej osoby niepełnosprawnej.
Zadanie publiczne współfinansowane ze środków otrzymanych z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego w wyniku rozstrzygniętego otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań publicznych Województwa Zachodniopomorskiego w zakresie rozwoju inicjatyw edukacyjnych i budowy społeczeństwa obywatelskiego w 2018r.
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Przyjaciele Okruszka”.
Opracowanie: Beata Rebelska



„Warsztatowe zajęcia z gospodarstwa domowego dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie
– Kulinarne podróże po Europie”.
„Smaki słonecznej Italii”
Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie z Gimnazjum uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w restauracji, podczas których zamawiali samodzielnie dania z karty, prowadzili konwersację z kelnerem, uregulowali rachunek. Uczniowie docenili smaki wartości smakowe kuchni włoskiej konsumując tradycyjną pizzę. Ta forma zajęć pozwoli na dostarczenie  osobom niepełnosprawnym nowych doświadczeń, co  znacząco wpłynie na generalizację posiadanych umiejętności społecznych, samoobsługowych i komunikacyjnych oraz  umożliwi nabywanie nowych oraz przygotowanie do przyszłej pracy.  
Zadanie publiczne współfinansowane ze środków otrzymanych z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego w wyniku rozstrzygniętego otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań publicznych Województwa Zachodniopomorskiego w zakresie rozwoju inicjatyw edukacyjnych i budowy społeczeństwa obywatelskiego w 2018r.
Organizatorem działań realizowanych w ramach projektu jest Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Przyjaciele Okruszka”.
Opracowanie: Beata Rebelska
 



Działalność wychowawczo - profilaktyczna  i informacyjno – edukacyjna dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie w stopniu umiarkowanym – Kulinarne podróże po Europie: „Lepiej dobrze ugotować niż alkohol konsumować”.
 
Uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie Gimnazjum Specjalnego, uczestniczyli w dniu 16 października 2018r. w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyli wiedzę  dotyczącą tradycji  i smaków kuchni włoskiej oraz wspólnie przyrządzili  spaghetti carbonara oraz bruschettę. Wspólne przyrządzanie, gotowanie,  degustacja potraw pozwoliła młodzieży na wykorzystanie swoich umiejętności w zakresie samoobsługi, wykazania się samodzielnością oraz nabycia wiedzy dotyczącej tradycji i smaków kuchni włoskiej.  
 
Projekt dofinansowany jest ze środków otrzymanych z budżetu Gminy Miasto Kołobrzeg w ramach Miejskiego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii w 2018r.
Opracowanie: Beata Rebelska
 
 



Działalność wychowawczo-profilaktyczna i informacyjno – edukacyjna
dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie w stopniu umiarkowanym
– Kulinarne podróże po Europie: „Lepiej dobrze ugotować niż alkohol konsumować”.
 
Uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie Gimnazjum Specjalnego, uczestniczyli w dniu 09 października 2018r. w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyli wiedzę  dotyczącą tradycji  i smaków kuchni włoskiej – uczniowie zamawiali samodzielnie dania z karty, obsługiwali siebie nawzajem w ramach profesjonalnej obsługi kelnerskiej, prowadzili konwersację z kelnerem, uregulowali rachunek. Ta forma zajęć pozwoli na dostarczenie  osobom niepełnosprawnym nowych doświadczeń, co  znacząco wpłynie na generalizację posiadanych umiejętności społecznych, samoobsługowych i komunikacyjnych oraz  umożliwi nabywanie nowych oraz przygotowanie do przyszłej pracy.  
 
Projekt dofinansowany jest ze środków otrzymanych z budżetu Gminy Miasto Kołobrzeg w ramach Miejskiego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii w 2018r.

 
Opracowanie: Beata Rebelska
 



„Warsztatowe zajęcia z gospodarstwa domoweg
dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie – Kulinarne podróże po Europie”.
 
Dzień Edukacji Narodowej.
 
10 października 2018r. uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie Gimnazjum Specjalnego, zaprosili pracowników „Okruszka” na uroczystość zorganizowaną z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Spotkanie odbyło się  w  kawiarence „Florentynka”. Uczniowie urządzili i udekorowali pomieszczenie  na wzór kawiarni: uroczyście nakryli  stoły, opracowali menu, przygotowali słodki poczęstunek: szarlotkę, andruty, galaretki owocowe, smakowe lemoniady, kawę i herbatę. Pracownicy, którzy przyjęli zaproszenie zostali profesjonalnie obsłużoni przez kelnerów, którzy sprawnie przyjmowali i realizowali zamówienia.
 
Zadanie publiczne współfinansowane ze środków otrzymanych z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego w wyniku rozstrzygniętego otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań publicznych Województwa Zachodniopomorskiego w zakresie rozwoju inicjatyw edukacyjnych i budowy społeczeństwa obywatelskiego w 2018r.
 
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Przyjaciele Okruszka”.
 
Opracowanie: Beata Rebelska



„Warsztatowe zajęcia z gospodarstwa domowego dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie – Kulinarne podróże po Europie”.
„Smaki słonecznej Italii”.

24 września 2018r. uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie z Gimnazjum Specjalnego, uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyli wiedzę dotyczącą tradycji  i smaków kuchni włoskiej oraz wspólnie przyrządzili  spaghetti bolognese i sałatke włoską. Wspólne przyrządzanie, gotowanie,  degustacja potraw oraz poznanie tradycyjnych potraw kuchni włoskiej pozwoliła młodzieży niepełnosprawnej na wykorzystanie swoich umiejętności w zakresie samoobsługi, wykazania się samodzielnością, nabycia  umiejętności w zakresie prawidłowego, zdrowego odżywiania się,   organizacji   własnego działania w sytuacjach życia codziennego, prawidłowego i bezpiecznego posługiwanie się sprzętem i urządzeniami gospodarstwa domowego, sporządzania podstawowych potraw i ich podawania. Ta forma zajęć stwarza doskonałe możliwości do pracy w warunkach  domowych dla własnych potrzeb oraz do przyszłej pracy zawodowej i życiowej osoby niepełnosprawnej.

Zadanie publiczne współfinansowane ze środków otrzymanych z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego w wyniku rozstrzygniętego otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań publicznych Województwa Zachodniopomorskiego w zakresie rozwoju inicjatyw edukacyjnych i budowy społeczeństwa obywatelskiego w 2018r.

Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Przyjaciele Okruszka”.

Opracowanie: Beata Rebelska
 




Działalność wychowawczo - profilaktyczna  i informacyjno – edukacyjna dla młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie w stopniu umiarkowanym – Kulinarne podróże po Europie: „Lepiej dobrze ugotować niż alkohol konsumować”.

Uczniowie Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie Gimnazjum Specjalnego, uczestniczyli w dniu 19 września 2018r. w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyli wiedzę  dotyczącą tradycji  i smaków kuchni greckiej oraz wspólnie przyrządzili  sałatkę horiatiki oraz usmażyli placuszki z cukinii. Wspólne przyrządzanie, gotowanie,  degustacja potraw pozwoliła młodzieży na wykorzystanie swoich umiejętności w zakresie samoobsługi, wykazania się samodzielnością oraz nabycia wiedzy dotyczącej tradycji i smaków kuchni greckiej.  
 
Projekt dofinansowany jest ze środków otrzymanych z budżetu Gminy Miasto Kołobrzeg w ramach Miejskiego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii w 2018r.

Opracowała: Beata Rebelska
© Copyright 2017 by SOSW "Okruszek" w Kołobrzegu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego